Hmmm sedap rasanya ikan terubuk ini..jika anda ingin merasa cubalah resepi ini dibawah.
Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
2 ekor ikan terubuk - dibersihkan
Garam
Serbuk kunyit secukupnya
Cara Membuat:
- Potong ikan menjadi dua serta digaul garam kunyit.
- Panaskan grill pan atau kuali leper serta masukkan minyak secukupnya dalam 2-3 sudu besar minyak masak supaya ikan tidak melekat pada pemukaan kuali.
- Guna api sederhana besar supaya ikan masak dengan sekata.
- Buka tutup periuk dan terbalikkan ikan.
- Jika sudah masak, ikan bolehlah diangkat.
AIR ASAM KERISIK
Bahan-bahan:
4-5 Cili merah (Boleh dicampur cili api jika anda suka pedas)
1 biji bawang besar
Sedikit Air asam jawa
Sedikit belacan bakar
Kerisik secukupnya
Garam dan Gula
Cara Membuat:
- Cili merah dipotong nipis-nipis kemudian masukkan dalam mangkuk.
- Bawang merah dimayang nipis, masukkan ke dalam bekas berisi cili merah.
- Masukkan kerisik dan belacan secukup rasa ke dalam mangkuk tadi.
- Ramas asam jawa dengan air masak secukupnya dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk.
- Kemudian masukkan gula, garam dan gaul semua bahan sehingga sebati.
Anda dibenarkan ambil apa sahaja kandungan dalam blog ini.Happy blogging.
Kredit-mingguanwanita