Kuih semperit amat diminati dari dulu hingga sekarang. Kuih ‘tunjuk’
memang lain rasanya dari kuih yang dibuat sendiri. Jadi kami ingin
kongsikan resepi membuat kuih tradisional Semperit dengan mudah dan
sedap ini. Masa penyediaan adalah 30 mini dan masak untuk memasak pula
adalah 15 hingga 20 minit.
Resepi ini telah dikongsikan oleh Chef Kamarul, jadi sukatan yang diberi itu bersesuaian untuk mendapatkan tekstur kuih yang berlemak dan rangup. Memang sedap!
Bahan –bahan
Buttercup – 375g (1 ½ blok )
Tepung gandum – 1 ½ cawan
Tepung kastard – 1cawan
Teung jagung – 2 ½ cawan
Kuning telur – 3 biji
Esen vanilla – 1 sudu kecil
Gula – 1 1/2 cawan
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan maklumat pada anda.Terima kasih kerana sudi baca blog ini.Post dari-Wansite
Sumber-wanista
Resepi ini telah dikongsikan oleh Chef Kamarul, jadi sukatan yang diberi itu bersesuaian untuk mendapatkan tekstur kuih yang berlemak dan rangup. Memang sedap!
Bahan –bahan
Buttercup – 375g (1 ½ blok )
Tepung gandum – 1 ½ cawan
Tepung kastard – 1cawan
Teung jagung – 2 ½ cawan
Kuning telur – 3 biji
Esen vanilla – 1 sudu kecil
Gula – 1 1/2 cawan
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan maklumat pada anda.Terima kasih kerana sudi baca blog ini.Post dari-Wansite
Sumber-wanista