Sup tulang daging memang merupakan
menu kegemaran semasa berpuasa. Juadah ini boleh dimakan begitu sahaja
ataupun dimakan bersama nasi, mee atau bihun. Berikut merupakan resepi
sup tulang daging turun temurun penulis yang ingin dikongsikan kepada
pembaca khususnya penggemar sup daging. Selamat mencuba!
Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan maklumat pada anda.Terima kasih kerana baca blog ini.Post dari-Wansite
Sumber-wanista
Sebelum itu, tips untuk masak sup
tulang ni, kalau boleh pilihlah daging yang baru supaya bila dimakan,
daging tu rasa lembut je. Kalau masak guna pressure cooker lagi bagus.
Bahan-bahan :
- 1kg tulang daging lembu
- Garam
- Ajinomoto atau bahan perisa
- Daun sup dan bawang goreng
Caranya mudah, hanya rebus tulang di dalam air ( isipadu 2 kali
saiz tulang yang ingin direbus ) dan masukkan garam serta serbuk perisa.
Rebus selama 2 jam atau sehingga daging empuk. Taburkan daun sup dan
bawang goreng. Siap!
Resepi sup tulang berempah
Bahan-bahan
- 1kg tulang daging lembu
- 5 ulang bawang kecil ( atau 1 ulas bawang besar ) dihiris halus
- setengah labu bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sup bunjut ( atau lagi senang, beli sup bunjut yang siap ada rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga lawang,buah pelaga dan sebagainya. Senang! )
- Rempah ratus seperti diatas
Caranya :
Panaskan minyak dan masukkan bawang, halia, bawang putih dan rempah ratus. Tunggu hingga kekuningan dan masukkan air
( isipadu 2 kali saiz tulang yang ingin direbus ) dan sup bunjut.
Masukkan tulang lembu yang sudah dibasuh dan masak selama 2 jam.
Masukkan garam dan bahan perasa dan gaul rata. Taburkan daun sup apabila
dihidangkan.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan maklumat pada anda.Terima kasih kerana baca blog ini.Post dari-Wansite
Sumber-wanista