RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL - jom try cuba buat ya...
📌4 ekor ikan cencaru ~ siang, cuci bersih dan belah belakangnya
📌sedikit garam
📌sedikit kunyit
📌minyak untuk mengoreng
Bahan Sambal di kisar atau di tumbuk
📌5 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam hingga lembut
📌3 ulas bawang putih
📌5 ulas bawang merah
📌1 inc belacan bakar
📌1 inc halia
📌1 sudu besar jus asam jawa
📌1 batang serai
📌1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka
📌garam secukup rasa
📌sedikit minyak untuk menumis
🍭Ikan cencaru, di siang tetapi jangan belah bahagian perut, belah bahagian belakang antara kedua-dua belah tulang.
🍭gaulkan dengan garam dan kunyit ketepikan
🍭Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
🍭Perasakan dengan garam dan gula dan masak hingga sambal pekat dan kering.
🍭Angkat dan sejukkan
🍭Sumbatkan sambal dalam belakang ikan yang telah kita belah tadi.
🍭Sumbat di kedua-dua bahagian belahan
🍭Panaskan sedikit minyak dalam kuali
dan goreng ikan sehingga masak
balik kan ikan supaya masak di kedua-dua bahagian ikan
🍭Sedia di hidangkan.
------------------
BACA JUGA : Cara Paling Cepat nak Kurus...
Berkesan Sepantas 7 Hari sesuai untuk wanita & Lelaki
KETAHUI LEBIH LANJUT KLIK >> SINI <<
------------------
Visit: Wansite