Keli Goreng Bercili - jom baca dan cuba buat.
Bahan-bahan :
7 ekor ikan keli (saiz sederhana) - Kalau ikan keli saiza besar, biasanya saya akan potong 2.
*12 biji cili merah
*1 labu bawang besar
*6 ulas bawang putih
1 sdt pes asam jawa (guna Adabi je, senang)
1 cawan air biasa
5 biji cili padi (bulat2, tak perlu diketuk atau di ricih)
1 labu bawang besar - dipotong bulat sebagai hiasan
Bahan perasa garam dan gula
Cara memasaknya :
- Ikan keli digoreng sedikit garing bersama kunyit dan garam. Ketepikan.
- Kisarkan bahan2 yang bertanda * , dan tumiskan dengan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
- Masukkan pes asam jawa dan air, kacau rata. Biarkan seketika sehingga sambal sedikit kering.
- Masukkan garam dan gula secukupnya.
- Apabila sambal kelihatan kering, masukkan cili padi dan ikan keli. Gaul sehingga ikan keli rata dengan sambal.
- Akhir sekali, sebelum angkat, masukkan hirisan bawang besar, dan gaul rata lagi. Tutup api, dan hidangkan.
Visit: Wansite