𝐏𝐨𝐩𝐢𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚
Visit: Wansite
Sajian Untuk 5 orang
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
- 1 tbsp Mentega
-½ biji Bawang kuning, dipotong dadu
-3 ulas Bawang putih, dicincang
-200 g Isi ayam kisar
-80 g Lobak merah, dipotong dadu
-4 biji Cendawan butang, dipotong dadu
-2 sudu besar Tepung gandum
-1 cawan Susu segar
-2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
Bahan-bahan B:
-15 keping Kulit popiah
-2 sudu besar Tepung gandum, dicampur dengan sedikit air
-Secukupnya Minyak masak
Cara buat
-Cairkan mentega, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga naik bau.
-Masukkan ayam, lobak merah dan cendawan butang, kacau sehingga separuh masak.
-Masukkan tepung gandum, kacau rata.
-Masukkan susu segar, renehkan dan biarkan sedikit pekat.
-Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan biarkan sejuk.
-Letakkan 1 sudu inti di atas sekeping kulit popia. Balut dengan kemas dan lekatkan dengan campuran tepung gandum.
-Panaskan minyak masak dan gorengkan sehingga kulit popia keperangan. Sedia untuk dihidang.
Sumber:ajinomoto
Visit: Wansite





