-->

Cara masak ikan cencaru sumbat sambal portugis

Resepi Cencaru sumbat Sambal Portugis- Jom cuba buat... 


Cara masak ikan cencaru sumbat sambal portugis



Ikan cencaru. Belah belakang bersih dan toskan.
Gaul garam kunyit dan ketepikan dulu.

Bahan2 sambal

Daun kesum racik2
Bunga kantan hiris nipis2
15biji Limau kasturi/cuit(perah amik air)
Gula
Garam
Secukup rasa
Aji (ikot masing2)
*1biji bawang besar
* 3 biji Bawang kecil
*3 biji Bawang putih
*Sedikit belacan
*1biji Tomato
*15 tangkai Cili kering direbus
*3 cili besar hijau
*10 cili api

Cara masak

Blend kasar2 semua bahan bertanda*
Tumis semua bahan diblend tadi dgn minyak sehingga naik bau dn pecah minyak.

Bila sambai dh masak,masukkan air asam limau kasturi, bunga kantan dan daun kesum.

Kacau sebati kemudian masukkn garam, gula, secukup rasa klo nk letak aji boleh jgk.

Kacau2 lg dan rasakan.

Bila dh pekat ttp api.
Dan masukkn dlm cencaru td belah belakang sumbat sambal td.
Goreng dgn garing.

Angkat dan boleh letak lg sambal tadi dan tuangkan minyak ikan goreng td.

Siap mkn ns pns2

Kalo nk bakar pom boleh ikot cara masing2. 

Ikan apa2 pom boleh jgk ikot selera masing2




Visit: Wansite
Kredit : Una Husna






NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

Sila masukan email anda dibawah kemudian tekan hantar