Cara buat kulit karipap - Jom kita belajar buat...
Visit: Wansite
BAHAN-BAHAN :
1/2 kg tpg gandum (sis guna cap sauh)
80 ml (minyak panas) + 1 sudu B marjerin
1 sudu B tpg beras
2 camca teh air kapur yg jernih (sis tambah)
Air sejuk secukupnya + garam
CARA MEMBUATNYA :
Satukan tepung gandum, tepung beras dan air kapur dalam besen.
Satukan marjerin dan minyak masak. Panaskan hingga berbuih2 dan tuang ke dalam besen yang berisi tepung. Gaul perlahan2 hingga jadi macam serbuk.
Masukkan air dan uli tepung hingga lembut.
Bila tepung dah lembut, bulat2kan jadi bebola yang agak kecil.
Kemudian peram dalam bekas bertutup selama 10 -15 minit.
Bolehlah buat karipap seperti biasa. Jika ada mesin mee lagi cepat.
Resepi pn Noor Ernie
Airtgn rahmah rosmin.
SELAMAT MENCUBA 👍
Visit: Wansite