Cara tajamkan pisau blender yang tumpul
Kulit Telur
Kaedah pertama untuk tajamkan pisau mesin kisar adalah dengan menggunakan kulit telur. Menurut The Kitchn, caranya ialah dengan menyimpan kulit telur di dalam bekas dan diletakkan di dalam peti sejuk.
Ketika anda mahu menajamkan pisau mesin kisar, hanya perlu letakkan kulit telur tersebut di dalam bekas mesin kisar bersama air dan kisarkan seperti biasa. Akhir sekali, basuh bekas blender anda dengan sabun dan harus diingat, kulit telur yang dikisar jangan dibuang ke dalam singki kerana dikhuatiri boleh menyebabkan tersumbat.
Garam Kasar
Kaedah kedua seperti dikongsikan oleh homeyutility adalah dengan menggunakan garam kasar. Caranya dengan memasukkan garam ke dalam bekas pengadun dan kisarkannya. Setelah dimatikan, gantikan garam yang baharu ke dalam bekas tersebut dan hidupkan kembali mesin pengadun anda lebih lama daripada langkah yang pertama.
Setelah selesai, basuh bekas tersebut dan jangan risau kerana anda masih boleh menggunakan garam tersebut untuk memasak tanpa membazirkannya.
Pelbagai lagi cara yang anda boleh lakukan untuk memastikan pisau mesin pengisar anda kembali tajam seperti baharu dibeli. Sudah pasti sekiranya pisau lebih tajam, bahan kisar juga akan menjadi sempurna untuk dijadikan bahan masakan.
Visit: Wansite
Kredit