BAHAN-BAHAN :
Disertakan formula kadar sukatan dalam penghasilan sos cili...
% gram
Cili kering 1.67 16.70
Pes Tomato 2.50 25.00
CH20 (Kanji Ubahsuai) 3.84 38.40
Garam 2.56 25.60
Gula 25.04 250.40
Asid Asetik 0.62 6.20
Bawang Putih 0.28 2.80
Sodium Benzoate 0.06 0.60
Air 63.42 634.20
______ ______
100.00 1000.00
% gram
Cili kering 1.67 16.70
Pes Tomato 2.50 25.00
CH20 (Kanji Ubahsuai) 3.84 38.40
Garam 2.56 25.60
Gula 25.04 250.40
Asid Asetik 0.62 6.20
Bawang Putih 0.28 2.80
Sodium Benzoate 0.06 0.60
Air 63.42 634.20
______ ______
100.00 1000.00
CARANYA SEPERTI DIBAWAH:
1. 50% air dari sukatan guna untuk kisar dan 50% baki air
dicampr dengan semua bahan lain
2.Campur cili kisar dengan semua bahan dalam kuali.Kacau
sebati kemudian buka api biar sampai mendidih
3. Sedia untuk dibotolkan
Selamat mencuba
Nota:
-Kanji tu adalah tepung jagung
-Kanji,acid dan sodium ada jual dikedai bahan kek atau
kedai food chemical
- Asid Asetik ia rasa masam setengah orang panggil
ibu cuka
Visit: Wansite
Kredit