PETUA GORENG PISANG RANGUP GUNA KETUL AIS - Jom ikuti perkongsian sepenuhnya oleh Puan Norlela Abdul Lahak ini.
PETUA GORENG PISANG RANGUP GUNA KETUL AIS
Memang betullah orang cakap bila taruk ketul ais dalam bancuhan tepung untuk goreng pisang, ternyata rangup.
Sebenarnya ini kali pertama saya cuba. Serius kruk krakk rangupnya!
BAHAN-BAHAN :
Ini bahan untuk bancuhan tepung yang saya gunakan untuk celup kuih dan goreng.
Tepung beras (*saya guna Cap Gajah Tiga)Sesudu minyak masak (yang dah panas)Sedikit kapur makanSedikit airKetulan ais
CARA-CARA :
Caranya mudah saja.
1. Campurkan semua bahan dan bancuh pekat. Kuantiti boleh agak-agak.
Ingat, jangan bancuh cair sebab nanti ketulan ais tu akan mencair.
2. Masa panaskan minyak dalam kuali, ambil sesudu dan campur dalam bancuhan tepung untuk lagi rangup. Gaulkan.
3. Kemudian boleh celupkan pisang, cempedak atau apa-apa kuih dalam bancuhan tadi.
Lepastu gorenglah macam biasa.
4. Siap. Dan ini lah hasil kuih yang di goreng tadi.
Serius rangup, kejadian pun cantik. Sebiji macam orang berniaga punya.
Visit: Wansite