Resepi Muruku Yang Sedap Dan Rangup Cara Mudah
BAHAN-BAHAN
- 250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan
- 1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda
- 2 bungkus @ 500g + 500g Tepung pulut
- 2 biji Telur
- 30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus
- 3 sudu besar Serbuk cili (BABAS)
- 5 sudu besar Gula halus
- 1 1/2 sudu besar Garam halus (membumbung)
- 1 paket Udang geragau - basuh, keringkan dan kisar halus
- 800gm Air
- 1 sudu besar bijan putih (opt)
- Daun kari secukupnya
CARA MEMBUAT MURUKU SEDAP
- Satukan bahan2 kering dan gaulkan hingga sebati.
- Masukkan telur, marjerin dan air. Gaulkan lagi hingga menjadi doh yang lembut.
- Panaskan minyak dan masukkan doh kedalam acuan dan terus tekan ke dalam kuali yang telah panas.
- Gorengkan dengan penuh hingga kekuningan. Setelah muruku hampir garing, taburkan daun kari dan goreng hingga muruku betul2 masak dan garing.
- Angkat dan toskan bekas yang telah dialas kitchen towel.
- Biarkan sejuk sebentar dan simpan ke dalam bekas kedap udara.
Bagi mereka yang inginkan kelainan dalam kesedapan muruku ini dan boleh mencuba 3 resepi muruku sedap dan murah di bawah ini :-
- Muruku Letup
- Muruku Green Peas
- Muruku Power
BACA JUGA : Cara Paling Cepat nak Kurus...
Berkesan Sepantas 7 Hari sesuai untuk wanita & Lelaki
KETAHUI LEBIH LANJUT KLIK >> SINI <<
------------------
Artikel