Mahu menggaringkan kepak ayam goreng mesti ada caranya. Malah walaupun sudah sejuk, ayam itu tetap rangup. Sama juga bahan untuk perap ayam, kadang apabila digoreng, ayam cepat hangus.
 
Namun jangan risau, MW kongsikan petua untuk anda menghasilkan ayam yang rangup dan dan tidak cepat hangus.
 
Untuk menghasilkan ayam yang keemasan dan masak sekata ketika proses menggoreng, pastikan ayam tenggelam di dalam minyak menggoreng (deep-frying) dan api tidak terlalu kuat.
 
Sebaik sahaja minyak panas, masukkan ayam dan jangan dikacau selalu supaya ia akan masak sempurna dan goreng sekata. 
 
Jika ayam yang digoreng cepat hangus kerana bahan perapan yang masih menyalutinya. Jika ingin memerap dengan bahan-bahan tersebut, pastikan ia diketepikan terlebih dahulu daripada ayam sebelum menggoreng.
 
Jika tidak anda boleh memerap selama 1-2 jam dengan serbuk lada hitam, serbuk kunyit, rempah ratus (pastikan semuanya serbuk) dan sedikit kicap cair. Kemudian celup ke dalam telur dan salut dengan tepung jagung atau tepung berempah (khas untuk menggoreng ayam). Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak dan rangup. Angkat dan sejatkan minyaknya.