𝗥𝗲𝘀𝗶𝗽𝗶 𝗕𝗮𝗻𝗰𝘂𝗵𝗮𝗻 𝗧𝗲𝗽𝘂𝗻𝗴 𝗚𝗼𝗿𝗲𝗻𝗴 𝗔𝘆𝗮𝗺 𝗥𝗮𝗻𝗴𝘂𝗽
Ini resepi bancuhan tepung homemade yang senang, jimat, dan confirm jadi. Tak payah beli tepung segera mahal-mahal dah lepas ni. Kita panggil ni "Tepung Magic Serbaguna". Boleh simpan dalam bekas kedap udara kalau ada lebih.
Bahan-bahan untuk seekor ayam;
Bahan Asas:
Bahan Perasa (Bagi sedap & wangi):
1 sudu besar Serbuk Stok Ayam/Perasa (macam Maggi Cukup Rasa atau Knorr)
1 sudu kecil Garam.
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih (atau lada hitam kalau suka pedas sikit)
1 sudu kecil Serbuk Cili/Paprika (untuk warna merah cantik & pedas mild)
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit (sikit je, supaya goreng nanti warna dia keemasan, tak pucat)
Optional: Serbuk bawang putih kalau ada kat dapur.
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan di atas dalam satu bekas besar dan kacau sampai rata.
2. Ambil sikit (dalam 3-4 sudu besar) campuran tepung tadi, masukkan dalam mangkuk lain dan campur air. Jadikan adunan cair (macam adunan pisang goreng). Ini kita panggil Adunan Basah.
3. Ambil ayam yang dah dcuci bersih & tos, celup dalam Adunan Basah dulu.
4. Angkat, terus golekkan dalam baki tepung kering tadi (Adunan Kering).
5. Ramas-ramas sikit ayam tu dengan tepung supaya jadi kerinting.
6. Terus masuk dalam minyak panas. Jangan tunggu lama, nanti tepung basah.
Tips Penting: Pastikan ayam tu betul-betul kering (tak berair sangat) sebelum mula proses celup, supaya tepung melekat elok.
Senang je kan? Bahan pun memang selalunya dah ada kat dapur.
Selamat mencuba sahabat 
-----------------------------
Tepung Ayam Goreng Rangup Serbaguna Original





