Jom kita masak ayam madu bakar bolehlah makan bersama keluarga dirumah...
Visit: Wansite
Kredit resepi : Nieza Rahim.
Bahan-bahan:
- 20 ketul ayam (saiz sederhana)
- 2 sdb serbuk cili Baba's
- 5 sdb gula (kalau taknak manis boleh kurangkan sukatan, ikut selera masing2)
- 2 sdk garam
- 1 sdb maggie cukup rasa
- 1 sdk serbuk black pepper
- 2 sdb madub(guna sudu plastik)
- Sedikit ajinomoto (optional)
Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam bekas / tupperware bertutup kecuali ayam.
2. Gaul semua bahan bagi sebati.
3. Masukkan ayam yg telah dibasuh bersih ke dalam bekas / tupperware, gaul2 dan perap selama 4 jam. (Saya masukkan ke dalam peti ais selama tempoh perapan)
4. Keluarkan ayam dan bakar dalam pemanggang ajaib sehingga masak sekata guna api yang perlahan.
P/S : Selalu pusing / kalih ayam madu tu takut cepat hangit / hangus.
Selamat mencuba 😍
Visit: Wansite
Kredit resepi : Nieza Rahim.