IKAN SIAKAP 3 RASA -jom buat
Bahan-bahan untuk IKAN SIAKAP 3 RASA ⤵️
Bahan Cincang Halus :-
• 3-4 ulas bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• 2 cm halia muda
• 1 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus :-
- 1 kuntum bunga kantan (kecil)
- 3 helai daun limau purut
- 5 biji cili padi (boleh tambah atau kurangkan)
Bahan-Bahan Sos :-
◑ 1 sudu besar sos tomato
◑ 2 sudu besar sos cili
◑ 2 sudu besar sos ikan
◑ 2 sudu besar gula pasir
◑ 1 sudu besar jus limau nipis/lemon
◑ 1 sudu kecil kicap manis
Bahan-bahan lain :-
⇨ 1 ekor ikan siakap
⇨ Tepung jagung
⇨ Garam
⇨ 2 sudu besar cili kisar
⇨ ½ cawan air
⇨ 1 biji tomato (potong dadu)
CARA-CARA ⤵️
1) Bersihkan ikan dan toskan. Lumur ikan dengan garam dan tepung jagung secukupnya. Perap seketika.
2) Goreng ikan sehingga garing. Letakkan ikan yang telah masak ke dalam pinggan besar.
3) Untuk kuah, tumiskan semua bahan yang di cincang halus sehingga bau.
4) Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili agak masak. Kemudian, masukkan semua bahan-bahan sos. Kacau rata.
5) Setelah mendidih, masukkan pula bahan-bahan hiris, air dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
6) Masak hingga kuah pekat sedikit. Akhir sekali masukkan tomato. Kacau sebentar dan tutup api.
7) Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Dahhhh siappppp. Senangkan?
Visit: Wansite