PERAPAN BBQ LAZAT
Bahan-bahan:
• 1 ekor ayam/1.5 kg Daging/
• 8 biji bawang Besar
• 8 ulas bawang putih
• 1 inci lengkuas
• 1 inci halia
• 4 batang serai
• 3 s.besar cabai kisar
• 3 s.besar sos lada hitam
• 2 genggam gula merah(gula merah kerek)
• 1 s.besar Gula putih
• 1 s.besar ketumbar biji *
• 1 s.kecil jintan manis*
• 1 s.kecil jintan putih*
Bahan yang bertanda * di sangai 5 minit..
Cara membuatnya:
1. Sebelum tu masak gula merah dengan sedikit air sampai hancur dan tapis, Sejukkan seketika..
2. Mesin semua bahan masukkan air gula merah tadi.. kalau saya tak tambah air dah sebab air gula merah tadi dah cukup.. mesin kasar2 cikit ye.. tuangkan bahan mesin ke dalam periuk
3. Tambahkan sedikit garam dan minyak 2 sudu besar masak atas api perlahan selama 5 mnit..siap!!
4. Boleh la perap ayam, daging/sosej perap lebih lama lebih sedap
(kalau saya perap pagi malam baru bakar)..
.
Selamat mencuba..Jangan lupa share..
Visit: Wansite
Kredit FB Cek Neti
Bahan-bahan:
• 1 ekor ayam/1.5 kg Daging/
• 8 biji bawang Besar
• 8 ulas bawang putih
• 1 inci lengkuas
• 1 inci halia
• 4 batang serai
• 3 s.besar cabai kisar
• 3 s.besar sos lada hitam
• 2 genggam gula merah(gula merah kerek)
• 1 s.besar Gula putih
• 1 s.besar ketumbar biji *
• 1 s.kecil jintan manis*
• 1 s.kecil jintan putih*
Bahan yang bertanda * di sangai 5 minit..
Cara membuatnya:
1. Sebelum tu masak gula merah dengan sedikit air sampai hancur dan tapis, Sejukkan seketika..
2. Mesin semua bahan masukkan air gula merah tadi.. kalau saya tak tambah air dah sebab air gula merah tadi dah cukup.. mesin kasar2 cikit ye.. tuangkan bahan mesin ke dalam periuk
3. Tambahkan sedikit garam dan minyak 2 sudu besar masak atas api perlahan selama 5 mnit..siap!!
4. Boleh la perap ayam, daging/sosej perap lebih lama lebih sedap
(kalau saya perap pagi malam baru bakar)..
.
Selamat mencuba..Jangan lupa share..
Visit: Wansite
Kredit FB Cek Neti