Cara buat coklat orea-sape minat makan coklat orea ? tahukan cara buatnya.disini ada resepi cara buat.Ia boleh dijadikan hadiah pada teman anda.
Jom ikuti resepi mudah Coklat Oreo yang dipetik daripada Resepi Citarasawan.
Bahan-bahan:
200gm susu coklat kompaun
50gm coklat gelap kompaun
8 keping biskut oreo yang dibuang krim
50gm coklat putih dicairkan untuk hiasan
Peralatan:
Termos tahan panas
Mangkuk aluminium
Acuan coklat
Piping beg
Batang gula-gula
Cara-cara:
1. Potong coklat susu dan coklat gelap kecil-kecil supaya mudah cair.
2. Masukkan air panas ke dalam termos, pastikan tidak menyentuh dasar mangkuk aluminium. Letakkan mangkuk tersebut di atas termos berisi air panas.
3. Masukkan potongan coklat dan biarkan selama 10 minit sehingga bahagian bawah coklat cair.
4.Gunakan spatula plastik dan kacau coklat hingga cair sepenuhnya.
5. Tuangkan coklat kedalam piping beg dan diikat, kemudian picitkan separuh coklat ke dalam acuan.
6. Masukkan sekeping biskut oreo dalam acuan dan tekan sedikit, kemudian picit coklat kedalam acuan sehingga menutupi biskut oreo.
7. Kemudian ambil batang gula-gula dan tekan sedikit kedalam acuan sebagai tangkai. Kemudian biarkan seketika didalam peti sejuk.
8. Untuk menghias, keluarkan coklat dari peti sejuk. Biarkan selama 20 minit kemudian hiaskan dengan coklat putih yang telah dicairkan tadi.
Selamat mencuba!
Artikel
Visit: Wansite
Kredit
Jom ikuti resepi mudah Coklat Oreo yang dipetik daripada Resepi Citarasawan.
Bahan-bahan:
200gm susu coklat kompaun
50gm coklat gelap kompaun
8 keping biskut oreo yang dibuang krim
50gm coklat putih dicairkan untuk hiasan
Peralatan:
Termos tahan panas
Mangkuk aluminium
Acuan coklat
Piping beg
Batang gula-gula
Cara-cara:
1. Potong coklat susu dan coklat gelap kecil-kecil supaya mudah cair.
2. Masukkan air panas ke dalam termos, pastikan tidak menyentuh dasar mangkuk aluminium. Letakkan mangkuk tersebut di atas termos berisi air panas.
3. Masukkan potongan coklat dan biarkan selama 10 minit sehingga bahagian bawah coklat cair.
4.Gunakan spatula plastik dan kacau coklat hingga cair sepenuhnya.
5. Tuangkan coklat kedalam piping beg dan diikat, kemudian picitkan separuh coklat ke dalam acuan.
6. Masukkan sekeping biskut oreo dalam acuan dan tekan sedikit, kemudian picit coklat kedalam acuan sehingga menutupi biskut oreo.
7. Kemudian ambil batang gula-gula dan tekan sedikit kedalam acuan sebagai tangkai. Kemudian biarkan seketika didalam peti sejuk.
8. Untuk menghias, keluarkan coklat dari peti sejuk. Biarkan selama 20 minit kemudian hiaskan dengan coklat putih yang telah dicairkan tadi.
Selamat mencuba!
Artikel
Kredit