SOTONG BAKAR SAMBAL-
Bahan2
1 – 2 helai daun kunyit
3 batang serai
2inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
RM1.00 udang kering @ geragau* (*dikisar bersama)
20 – 25 biji lada kering – dikisar berasingan
Asam Jawa
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Caranya :
Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
Masukkan pula cili yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit minyak.
Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
Kemudian perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
Setelah masak bahagikan sambal kepada 2 bahagian....
1 bahagian masukkan ke dalam sotong/ikan/pari/udang...
1 lg bahagian untuk kalau tak cukup masa nak makan...
sekian
selamat mencuba
Artikel
Visit: Wansite
Bahan2
1 – 2 helai daun kunyit
3 batang serai
2inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
RM1.00 udang kering @ geragau* (*dikisar bersama)
20 – 25 biji lada kering – dikisar berasingan
Asam Jawa
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Caranya :
Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
Masukkan pula cili yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit minyak.
Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
Kemudian perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
Setelah masak bahagikan sambal kepada 2 bahagian....
1 bahagian masukkan ke dalam sotong/ikan/pari/udang...
1 lg bahagian untuk kalau tak cukup masa nak makan...
sekian
selamat mencuba
Artikel