1 kampit garam
buah mangga muda
Cara-cara membuat Jeruk Mangga Asam Boi
satukan buah mangga muda yang telah ditoskan dengan air gula dan cili
kering kisar tadi...gaul rata-rata...masukkan sedikit garam secukup
rasa...isikan ke dalam botol...biarkan selama 1-2 hari supaya air gula
dan cili meresap...sedap dimakan sejuk...jadi, simpanlah dalam peti
sejuk untuk rasa lebih sedap lagi...jeruk ini boleh tahan 2-3 bulan
kalau disimpan tp selalunya tak sampai seminggu dah habis
1 - Cili
kering dijerang bersama air...kemudian, dikisar...buat ikut selera
sendiri...kalau hendak pedas, sediakanlah banyak-banyak...kalau hendak
kurangkan pedas, bolehlah buangkan bijinya dahulu...
2 - Petik/kutip/beli
buah mangga muda secukupnya...potong dan belah 4...kalau buahnya kecil,
belah 2 shj...buang bijinya...basuh dan bilas bersih-bersih buangkan
getahnya...
3 - Rendam
buah mangga muda dalam besen/periuk besar dengan sekampit garam selama
1-2 hari sehingga kulit mangga muda bertukar kekuningan...
4 - Jerang
4 ketul gula melaka dan 1 1/2 cawan gula pasir bersama 6 cawan air di
atas api sederhana...boleh tambahkan air lagi jika rasa pekat...air gula
ini dibiarkan sejuk.
SELAMAT MENCUBA
------------------
BACA JUGA : Cara Paling Cepat nak Kurus...
Berkesan Buang Lemak Degil & Berat Badan Turun cepat
Berkesan Sepantas 7 Hari sesuai untuk wanita & Lelaki
KETAHUI LEBIH LANJUT KLIK >> SINI <<
------------------