Resepi puding jagung manis-
Caranya
Masukkan semua bahan-bahan di atas dalam periuk/kuali, kecuali butter dan masak dengan api yang sederhana hingga adunan tadi menjadi sedikit pekat.
Bila adunan dah pekat, masukkan butter dan terus kacau hingga mendidih/meletop/berkilat.
Padam api dan tuangkan terus dalam loyang/bekas/acuan.
Biarkan sekejap hingga adunan tadi sejuk dan sedia untuk dimasukkan dalam petiais.
Selamat mencuba !
Artikel
Visit: Wansite
Kredit
Bahan-Bahan
- 1 cup Tepung Kastard
- 3 cup Air
- 3/4 cup Gula
- 400ml Susu Cair - Boleh ganti dengan santan
- Setin Jagung Manis
- 1 Sudu Besar Butter - Untuk nampak berkilat
Masukkan semua bahan-bahan di atas dalam periuk/kuali, kecuali butter dan masak dengan api yang sederhana hingga adunan tadi menjadi sedikit pekat.
Bila adunan dah pekat, masukkan butter dan terus kacau hingga mendidih/meletop/berkilat.
Padam api dan tuangkan terus dalam loyang/bekas/acuan.
Biarkan sekejap hingga adunan tadi sejuk dan sedia untuk dimasukkan dalam petiais.
Selamat mencuba !
Artikel
Kredit