Lebat sungguh buahnya rasanya kat malaysia belum ada lagi ni...
Jabuticaba adalah sebuah pohon unik yang mampu berbuah pada batangnya.
Jabuticaba hanya tumbuh di Minas Gerais dan Sao Paulo, Brazil bahagian
Selatan. Penduduk tempatan menggelarkan Jabuticaba sebagai Anggur Brazil
kerana buahnya berbentuk seperti anggur, boleh dimakan segar, dapat
dijadikan jem, jus, dan bahkan wine.
Sayangnya Anggur Brazil ini mudah busuk sehingga orang jarang melihatnya di pasar dalam bentuk segar, 3 hingga 4 hari selepas dituai, buah ini akan mula membusuk. Oleh kerana itu penduduk tempatan mengolahnya menjadi jem, minuman jus, dan wine.
Buah ini saat dalam bentuk bunga berwarna putih susu dan ketika masih mentah akan berwarna hijau muda, lalu ketika sudah masak berubah warna menjadi ungu tua berukuran 3 hingga 4 cm. Apabila dimakan, buah ini mempunyai rasa manis dengan isinya yang berwarna putih kenyal.
Sayangnya Anggur Brazil ini mudah busuk sehingga orang jarang melihatnya di pasar dalam bentuk segar, 3 hingga 4 hari selepas dituai, buah ini akan mula membusuk. Oleh kerana itu penduduk tempatan mengolahnya menjadi jem, minuman jus, dan wine.
Buah ini saat dalam bentuk bunga berwarna putih susu dan ketika masih mentah akan berwarna hijau muda, lalu ketika sudah masak berubah warna menjadi ungu tua berukuran 3 hingga 4 cm. Apabila dimakan, buah ini mempunyai rasa manis dengan isinya yang berwarna putih kenyal.
Sebuah kajian terbaru mendapati bahawa Anggur Brazil mempunyai zat antioksidan, antiradang, dan bahan khusus antikanser yang dinamakan Jaboticabin.
Terima kasih kerana baca blog ini.