-->

Di indon belalang dijadikan nugget yang menyelerakan

OOO rasanya di malaysia belum ada lagi kan menu masakkan ini... 



 

 Belalang kunyit(Valanga nigricornis) sering dijadikan snek warga Gunungkidul berupa belalang goreng. Snek ini berprotein tinggi. Kali ini seorang mahasiswa mengolahnya yang menjadi nugget yang  enak!Pada keadaan basah, protein belalang boleh mencapai 40 peratus dan selepas kering dan digoreng meningkat menjadi 60 peratus. Kerana tingginya kandungan protein,, belalang boleh dijadikan alternatif sumber protein haiwan. Belalang kunyit biasanya hidup pada pokok jagung, pucuk pohon jati dan mengkudu. Mahasiswa Fakulti Teknologi Pertanian (FTP) Universitas Gadjah Mada (UGM), Ridho Andika Putra, belalang diolah menjadi nugget. Nugget ini boleh digunakan oleh anak-anak hingga orang dewasa sebagai lauk mahupun snek."Belalang kami olah jadi nugget. Dari segi pembentangan sangat praktikal. Selama ini kalau kita melihat olahan belalang umumnya hanya digoreng dengan tekstur masih kasar," ungkap Ridho, di FTP UGM.Ridho mengaku membuat produk belalang nugget merupakan usaha untuk meningkatkan nilai tambah dalam aspek bentuk dan cara penyajiannya. Produk olahan inipun diharapkan membantu memenuhi konsumsi protein masyarakat.


 

"Ini bentuk pembangunan kepelbagaian makanan tempatan yang tidak bergantung import. Sebagai sumber makanan yang kaya protein, nugget belalang diharapkan membantu pengambilan pemakanan untuk masyarakat miskin, kerana harganya yang berpatutan," katanya.

 
Proses pembuatan belalang nugget tidak terlalu rumit. Pertama, belalang dibersihkan dan dikukus setengah masak. Kemudian digiling kasar dan dicampur dengan tepung kandum yang telah diayakkan. Bahannya terdiri dari bawang putih, lada, garam dan serbuk perisa, tepung sagu, air, dan telur ayam.



 

Selanjutnya belalang halus dicampur dengan adunan rempah dan tepung, dikukus dalam loyang dan dikukus hingga masak selama 15 minit. Kemudian disejukkan dan dipotong-potong segi empat, disalut dengan putih telur dan tepung jagung."Setelah itu digoreng hingga kuning keemasan. Nugget belalang siap dimakan," kata Ridho
Cari artikel lagi >>

 
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 
Ads (3) Agama (33) Aplikasi (6) Artikel (1) Artikel Hangat (9) Artis (2) Berita (325) Berita Hiburan (33) Bicara Agama (34) Bicara pelbagai (4) Blogger Pilihan (1) Dari Facebook (2) DRIVER WIRELESS (1) Duit Online (11) Dunia Blogger (6) Free Download (13) Gambar Pilihan (35) Games Online (1) Hiburan (244) Himpunan Cerita (20) Himpunan Gambar (22) Himpunan Lagu (1) Himpunan Petua (7) Himpunan Resepi Air Minuman (2) Himpunan Resepi Kueh Dan Kek (21) Himpunan Resepi Masakan (36) Himpunan Tips handfon (1) Himpunan Tips Kenderaan (4) Info (2) Info Agama (6) Info Kesihatan (66) Info Kewangan (1) Info Masakan (2) Info Pancing (3) Info Pelbagai (213) Info Perniagaan (2) Info Pertanian (6) Info Rumahtangga (13) Isu (4) Isu Semasa (8) KOLEKSI PERISTIWA TAHUN 2015 (1) Kongsi Gambar (3) Kongsi Maklumat (121) Kongsi Tips (10) Kongsi Video Ceramah Agama (2) Kongsi Video Lagu (1) Kreatif (1) Lawak (4) Maklumat tanaman getah (3) Maklumat Terkini (1) Nuffnang (3) Panduan Agama (8) Panduan bisnes (1) Panduan Blogger (2) Panduan memasak (1) panduan Pertanian (2) Panduan Ternakan (3) Pelbagai (2) Pelik (143) Peluang niaga online (2) Pengetahuan (17) PERISTIWA TAHUN 2016 (1) Permohonan Online (7) Permotoran (9) Pertanian (1) Popular (8) Rahsia (2) Rehat Minda (3) Ruang Bicara (3) Santai (283) Serius (53) Sinopsis filem (11) Sponser (9) Sukan (11) Teknologi (9) Tips Berguna (11) Tips Berniaga (1) Tips dan Petua (2) Tips Keluarga Dan Rumahtangga (16) Tips Masakan (1) Tonton Drama Melayu (1) Tonton Video (1) Topik (2) Trafik Blog (5) Trending (5) Tutorial Blog (10) Tutorial Komputer (2) Tutorial Pelbagai (27) Video kreatif (2) Video teladan (1) Wajib Tahu Hal Agama (12)

Sila masukan email anda dibawah kemudian tekan hantar